Fotogalerie - Jen obyčejná lidská slušnost?

Ve středu 23. listopadu 2022 jsme navštívili kulturní dům v Letovicích. Mrholilo, byla zima, a jak jistě místní obyvatelé vědí, kulturák se nachází na kopci! Stáli jsme venku, měli mokré kabáty a čekali, až se všichni sejdeme. Vcházeje do budovy, jako bychom se vrátili v čase. Prodíraje se davem studentů k šatně, dumáme, zda na nás vybydou místa k sezení.

Vcházíme do sálu a sedáme si na staré, dřevěné židličky. Na co že jsme to vlastně přišli?

Váha našich útrap a starostí záhy klesla na nulu. Zhlédli jsme film, který nás chytil za srdce. Já i Pája jsme tento dokument již viděli, ale ten příběh nás opět dostal. Je neskutečné, když si uvědomíte, co jediný člověk dokázal. Měl by být vzorem nám všem. Nemusíme zachránit 669 malých dětí před válkou, ale měli bychom si navzájem pomáhat teď a denně.

Nejvíce se nám líbila scéna, kde pana Nicholase Wintona pozvali do televizní show, aniž by věděl proč. Seděl mezi velkou spoustou lidí a neměl nejmenší tušení, co za lidi to může být. Když vtom moderátorka oslovila jednu z žen, která seděla po Wintonově levici s tím, že je jednou ze zachráněných dětí. A když se moderátorka zeptala: „Kdo další vděčí za život panu Wintonovi?“, povstalo celé publikum!

Okamžik velkého uvědomění, že z malých dětí, které zachránil, jsou dávno dospělí lidé. Jejich dětí, vnoučat a pravnoučat je dnes přes pět tisíc. Také jim se přezdívá „Wintonovy děti“.

Nikola Kupová a Pavel Kintr

P. S. Fotografie pořídili Jaroslav Chloupek a Pavel Kintr. Ten pán s mikrofonem pod jevištěm je Zdeněk Tulis, scénárista dokumentu „Nickyho rodina“ (režisér snímku Matěj Mináč přítomen nebyl).

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS