Fotogalerie - Dění v dřevodílnách v projektovém týdnu

Prezentace firmy Festool

V rámci projektového týdne proběhla u nás na škole prezentace firmy Festool. Ukázky se účastnili žáci druhého a třetího ročníku oboru Truhlář a druhý ročník oboru Nábytkářská a dřevařská výroba.
Festool je německý výrobce nářadí s téměř stoletou tradicí. Firma byla založena v roce 1925 pod názvem Fezer & Stoll. Nynější Festool stále vlastní rodina zakladatele.
Školení se týkalo především ručních elektrických strojků pro obory truhlář – nábytkář.
Představeny byly novinky i strojky tradiční. U všech výrobků je zřejmé, že dnešním trendem je maximální mobilita a “osvobození“ řemeslníka od kabelu v podobě akumulátorového řešení. Mezi předvedenými strojky byly: aku šroubováky, vrtačky, brusky, pily – přímočaré, okružní, ponorné a kapovací, horní frézky, vysavače. Ruční olepovačku jsme si prakticky vyzkoušeli a předvedli si, jak se krok za krokem blížíme k realizaci vysněného nápadu.
Bylo skvělé si věci vyzkoušet a uvědomit si, že když se snoubí tradice s požadavky nové generace, patří práci se dřevem budoucnost.

Dřevěné modely těles

Truhláři 1. ročníku tvořili ve dvou skupinách. První skupina vyráběla dřevěné modely těles, které budou sloužit jako pomůcky v technickém kreslení při pravoúhlém promítání. Druhá skupina se zabývala výrobou dřevěných hlavolamů, u kterých si žáci mohli zvolit náročnost hlavolamu dle svých schopností a dovedností.

Výroba kuchyňské linky

Truhláři z 3.ročníku a někteří z ročníku druhého zhotovovali kuchyňský skříňový nábytek v rámci zakázky pro paní asistentku Krautovou. Vyrobili korpusy na spodní a horní skříňky se spoji a přípravou na police.

Ozdobné intarzie z dýh

Truhláři druhého ročníky zhotovovali sesazenky z dýh přirozeného a modifikovaného dřeva. Vznikly tak obrazce, tzv. intarzie, v podobě šachovnic, skládaček, abstrakce zvířat, které se následně nalepí na nosnou desku. Ta bude součástí například herních desek, táců nebo netradičních obrazů na zeď.
text: Pavel Faltejsek, Ing. Tomáš Čermák a Ing. Marek Chládek

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS