Fotogalerie - Vydařený projektový den „Objev využití nových technologií u tradičních oborů“ ve spolupráci s DZS

V pátek 5. listopadu 2021 se na naší škole konal projekt „Objev využití nových technologií u tradičních oborů“, a to ve spolupráci s Domem zahraniční spolupráce.

Na prvním workshopu proběhlo seznámení žáků a zájemců s virtuální realitou a jejím využíváním při výuce oboru Zedník. Firma Heluz vyvinula program pro virtuální realitu, ve kterém je simulováno nejen zdění z tohoto stavebního systému, ale celá stavba domu. Účastníci si tedy vyzkoušeli i např. skládání stropu, usazování překladů či rozmísťování prvků dle výkresu.

Formátovací pila a její využití pro obor Truhlář byl druhým workshopem. V truhlářských dílnách naší školy se účastníci seznámili s obsluhou formátovací pily pro příčné a podélné řezání velkoplošného materiálu s důrazem na efektivní využití daného materiálu.

Návrhy a vizualizace nábytku a celých interiérů s programem 3D Studio MAX v oboru Nábytkářská a dřevařská výroba byl třetí s nabízených workshopů. V počítačové učebně, kde probíhá výuka tohoto oboru, si účastníci nejdříve vyslechli přednášku o tom, co daný program uživatelům nabízí. Zhlédli výuková videa a prohlédli si výstupy z programu. Poté si pod vedením učitele vyzkoušeli samostatně pracovat na předpřipraveném výkresu.

Posledním nabízeným workshopem byla možnost seznámit se s BIM modelováním, které se využívá při tvorbě výkresové dokumentace v oboru Stavebnictví. Účastníci byli seznámeni s programem Revit od společnosti Autodesk, který se na naší škole vyučuje. Součástí daného workhopu bylo nejprve seznámení s celou koncepcí BIM modelování. Potom byl představen samotný program, jeho využívání ve stavební praxi a stejně jako u předchozího workshopu měli účastníci možnost samostatně pracovat v daném programu pod vedením učitele.

V rámci projektového dne si mohli žáci i návštěvníci prohlédnout výstavu fotografií ze zahraničních stáží v rámci programu Erasmus+, kterého se naše škole zúčastnila v roce 2017/2018. Byly to pracovní stáže do Budapešti a Milána, kde se naši žáci zapojili do provozu firem dle jejich zaměření.

Celá akce byla zdařilá a účastníci si odnesli mnoho nových informací. Především to, že díky digitálním technologiím a softwaru, který je v současnosti používán v dřevo a stavo oborech, je možné navrhovat konstrukce s velkým důrazem na udržitelný rozvoj.

Ing. Hana Dostálová

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS