Fotogalerie - Evropský den jazyků

Ti piace il cibo italiano? Pidätkö suomalaisesta saunasta? As-tu déjà été à Paris?
Nerozumíte? Nevadí. Jednou z hlavních myšlenek tohoto dne je právě oslava jazykové a kulturní rozmanitosti. Záštitu přijala Evropská Rada a den každoročně připadá na 26. září. Má za cíl probudit zájem o učení jazyků, ať už pro studijní nebo pracovní účely a v neposlední řadě zvýšit mezikulturní povědomí.

Připomínka tohoto dne u nás ve škole letos probíhala napříč ročníky a třídami. Žáci si otestovali svůj všeobecný přehled, rozšířili slovní zásobu a procvičili práci v týmu. Jednou z aktivit byl mini jazykový kurz. Žáci rozděleni do skupin si vylosovali jeden evropský jazyk a měli za úkol vytvořit přehled základních frází pro své spolužáky. Jazyk si měli také naposlouchat pomocí online slovníků či překladačů. Dozvěděli jsme se, jak říct italsky kolik je hodin, kolik ti je let portugalsky či jak někoho pozvat do kina v řečtině.

Dále týmy podle nápověd poznávaly, o jaké evropské země se jedná. Tým, který se přihlásil jako první pomocí „bzučáku“, musel své tvrzení zdůvodnit a popsat jednotlivé nápovědy v angličtině. Ve většině tříd byla soutěž velmi vyrovnaná a byla to tedy také zkouška rychlosti.

Poznali byste, o jaké evropské země se jedná?

Bc. Hana Páralová,

vyučující jazyků

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS