Fotogalerie - Exkurze stavařů za krásami Blanska

V pátek 17. ledna 2020 měli žáci tříd S1, S2 a S3 díky Ing. Janu Pořízkovi možnost prohlédnout si dvě významné stavby města Blanska – zámek a kostel sv. Martina, a to včetně míst, kam se jen tak někdo nepodívá.

Nejprve jsme zavítali na zámek a dozvěděli se vše o jeho vzniku, užívání a stavebních úpravách. Následovala prohlídka s úžasnou paní průvodkyní, a to včetně všech výstav, které na zámku sídlící Muzeum Blansko momentálně nabízí. Zavítali jsme tedy do pravěku, získali zajímavé informace o blanenské litině, poznali objevitele Moravského krasu, zhlédli expozici o bydlení a historických interiérech, navštívili výstavu Hrady blanenského okolí a prohlídku zakončili neobyčejnou možností prohlédnout si krov, a to včetně odborného výkladu Ing. Jana Pořízka. Velmi zajímavá byla také výstava s železniční tematikou: Vlaky – vláčky - koleje: Historie železnice na Blanensku od modelů po skutečnost.

Druhou zastávkou byl kostel sv. Martina, který v letošním roce oslaví 880 let od svého postavení. Vše o historii této významné památky nám velmi poutavě vysvětlil přímo blanenský farář pan Jiří Kaňa. Celou exkurzi zakončilo vystoupání do věže kostela a možnost navštívit opět krov a prohlédnout si jeho konstrukci.

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS