Fotogalerie - Praha slazená čokoládou

 Ve středu 22. května by nikoho ráno zaspat ani nenapadlo, protože nás čekal výlet, na který jsme se moc těšili. Jako každý rok, jeli jsme do Prahy. Sraz jsme měli v 5.30 hodin na nádraží v Letovicích a za dvě hodiny jsme už stáli před nádražím v Praze.

První naše kroky vedly na Pražský hrad, kde jsme prošli nádvoří, zastavili se a prohlédli katedrálu svatého Víta a Nerudovou ulicí jsme pokračovali ke Karlovu mostu. Prošli jsme se po mostě, ale protože jsme v 10 hodin měli domluvenou exkurzi v České televizi, tak jsme sedli na metro a jeli jsme k dalšímu cíli dne.

Po příchodu do budovy České televize si nás vyzvedla příjemná paní průvodkyně, která nás budovou provázela a trpělivě odpovídala na všechny naše dotazy. Zavedla nás do sálu s pohádkovými kostýmy, kde nám pustila zajímavý dokument o České televizi. Ukázala nám zmenšený model České televize, který nám přiblížil celkový rozsah všech budov. Jedná se o obrovský komplex s 500 kilometry chodeb a nespočtem studií. Paní průvodkyně nás zavedla i do natáčecích studií, truhláren a výroben kulis. V době naší exkurze se připravovalo živé natáčení pořadu Sama doma, tak jsme museli vypnout telefony a slíbit, že budeme jak myšky a mohli jsme se na zkoušku pořadu podívat. Studia na obrazovce vypadají mnohem větší, než jsou ve skutečnosti. Dále jsme viděli natáčení dětského pořadu, který režíroval Lumír Olšovský. V dalším studiu natáčel Aleš Háma soutěžní pořad Kde domov můj . Pro exkurze upravený sál nabídl možnost si vyzkoušet zpravodajské studio se čtecím zařízením, práci s kamerou a mnoho dalšího. Když jsme odcházeli, dokonce jsme potkali i pana ředitele. Vidět celé televizní zákulisí, jednotlivá natáčecí studia a jejich zázemí bylo pro nás velmi zajímavé.

Z České televize jsme jeli k Novoměstské radnici, kde jsme navštívili Neviditelnou výstavu. Zkuste zavřít oči a třeba si jen natočit sklenici vody a napít se. Jde to těžce? Na výstavě jsme byli rozděleni do tří skupin a absolutní tmou nás provedly nevidomé průvodkyně. Během prohlídky jsme se dostali do kuchyně, koupelny, ale i do lesa nebo na rušnou silnici. Nakonec jsme si mohli objednat u opravdového neviditelného baru kávu nebo limonádu. Zjistili jsme, že i naše smysly se dají vyprovokovat k aktivnější činnosti tím, že jeden vynecháte. Návštěva výstavy pro nás byla silným zážitkem.

Poslední naší zastávkou bylo Muzeum čokolády. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého z historie čokolády, o jejich typech a výrobě. Viděli jsme jak se vyrábí pravé belgické pralinky, které jsme také ochutnali. Součástí návštěvy byl čokoládový workshop, kde si všichni vyrobili čtyři tabulky čokolády a ozdobili si jí např. sušeným ovocem, oříšky, lentilkami…..každý podle své chuti.

Počasí nám ten den moc nepřálo, ale zážitky které nás čekaly stály za to. Celý výlet jsme si užili, poznali mnoho míst v Praze a i když unaveni, ale spokojeni jsme se večer vrátili do Letovic.

Jitka Greifová, vychovatelka DM

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS