Fotogalerie - Exkurze: Fenomén Masaryk aneb Cesta za hledáním pravdy

Není divu, že byl náš první prezident Tomáš Garrique Masaryk označen „Fenomén Masaryk“ a se stejným názvem probíhala i výstava v Národním muzeu v Praze. Na tu se vydali žáci Masarykovy střední školy Letovice. Výstava podchytila Masaryka od útlého dětství v lůně rodiny, přes jeho jinošský věk a studentská léta k jeho zralosti. Už ve studentském období nebyl pouze vzorným žákem, ale dokázal projevit odpor k zákazům nebo příkazům, které považoval za projevy pokrytectví a špatné morálky. Jeho postoj byl založen na pocitu nespravedlnosti a sociálního bezpráví. A myšlenky „Nebát se a nekrást“ a „Pravda vítězí“ se staly prohlášením dodnes aktuálním.

Poznali jsme Masaryka jako humanistu, filozofa, vědce a státníka, autora mnoha článků, pojednání a knih. Působil také jako učitel, vysokoškolský profesor, reformátor. Takto jsme „uchopili“ osobnost T. G. Masaryka na prezentované výstavě. Ve svých pojednáních píše: “Nezapomínejme na naši minulost, dívejme se do budoucnosti na ideálech mravnosti, úcty a pravdy, vraťme se ke studiu Husa, Komenského a Havlíčka“. A proto naše „prohlídka“ Prahy pokračovala přes významné památky našich dějin i do Kaple betlémské. Tam jsme si připomněli osobnost mistra Jana Husa, který se nebál za pravdu položit život.
 
Abychom nekončili naši exkurzi smutně, ještě jsme stíhali zajímavou ukázku, moderně ztvárněnou pohyblivou bustu Franze Kafky, a neodmyslitelnou romantickou procházku po Karlově mostě.
 
Pavla Bojdová , Alena Opršalová
1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS