Fotogalerie - Exkurze za vůní dřeva - pila a biodesky Ptení

Žáci dřevooborů - Truhláři a Nábytkáři vyjeli za vůní čerstvě nařezané kulatiny do Ptenského Dvora na Prostějovsku. Několika hektarový areál zde zaujímá jedna z největších pil na moravě PILA JAVOŘICE a výrobce plošných desek z masivu Agrop.



Společnost Javořice
přes dvouletou přestávku, kdy bojovala o existenci, opět navyšuje produkci smrkového řeziva a dokonce se chystá na rozvoj v obměně technologie za pár stovek miliónů korun. Řezivo se vyrábí ze 4 a 5metrové kulatiny a vyváží do celého světa. Proto se jeho část i impregnuje fungicidy a suší ve velkoobjemových sušárnách.
Procházeli jsme kolem hromad kulatiny a přes rozebírací - odkorňovací uzel, čelními nakladačí Volvo za deset milionů se kulatina naváží a z druhé strany výroby vychází nabalíkovaná prkna dané kvality. Vlastní výrobu realizují v linkách s pilovými kotouči a pásovkovou technologií.

Děkujeme jednateli společnosti Ing. Vařekovi za podrobný výklad.


 

 

Výrobce biodesek Agrop-nova již třetí dekádu vyrábí tzv. biodesky, které se využívají především ve stavebnicví na podlahy, obklady, ale i výrobu dřevěných domů. Do systému NOVATOP tyto panely dřevostaveb obrábí výkonné CNCautomaty v halách firmy. Průvodcem nám byl Ing. Piňos, který nás přes vstupní řezivo a jeho rozmanipulování na tenké vlysy a jejich lepení provedl kolem lisů a velkoplošných brusek. Prohlídka byla ukončena návštěvou kotelny a výrobou briket z přebytečných pilin vznikajících ve výrobě.

Děkujeme všem, kteří exkurzi zajistili a firmám za její umožnění.

Ing. Marek Chládek

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS