Fotogalerie - Zažít Eiffelovku a Big Ben

V rámci projektu zkvalitnění čtenářství a výuky cizích jazyků navštívili žáci Masarykovy střední školy Letovice Paříž, Londýn a další významné anglické památky. Po bouřlivých událostech předchozích dnů jsme měli malé obavy o bezpečnost, ale setkali jsme se s poklidnou atmosférou francouzské metropole. Při prohlídce Chrámu Matky Boží v Paříži jsme si vzpomněli na dílo Viktora Huga. Být v Paříži a nevidět Eiffelovku?? To bychom si neodpustili. A okouzleni jsme byli i zámkem Chantilly, věrnou kopií Versailles, se všemi zahradami a bludišti kolem krásné stavby zámku. Francii jsme opustili plavbou na trajektu po kanálu La Manche.

Na anglické půdě nás čekala zastávka v Canterbury s anglicky mluvící průvodkyní. Následovala prohlídka středověkého historického jádra a katedrály. Večer jsme byli ubytováni v rodinách a hostitelé se postarali o naše pohodlí. Druhý den jsme museli „ do školy“. Celý projekt byl koncipován na výuku v angličtině a porozumění běžnému vyjadřování anglicky mluvících obyvatel. Po absolvování výuky nás čekala lahůdka v podobě prohlídky Oxfordu. Vzdělanostní duch nás obletoval, a tak jsme si říkali, že bychom přece jenom s tou naší angličtinou měli něco řádného učinit.

Další dny jsme obdivovali památky královského města Windsoru, cítili jsme se tam jako v pohádce, protože paláce jsou přece určeny pro krále, královnu a prince. Představovali jsme si královskou rodinu, jak se projíždí po parku na svých koních, ovšem téměř devadesátiletá královna Alžběta II. na svém poníkovi jménem Emma.

 Neméně zajímavá byla i prohlídka metropole Velké Británie Londýna. Při plavbě po Temži jsme mohli zhlédnout známý Londýnský Tower, Tower Bridge, poté jsme pěšky došli k Buckinghamskému paláci, k jinému sídlu královny Kensingtonskému paláci, k sídlu Parlamentu Spojeného království Westminsterskému paláci. K nekonečným hodinám prohlížení dalších pozoruhodností Londýna nám skutečný čas odbíjely hodiny Big Benu. Prohlídku korunovalo Westminsterské opatství, které je tradičním místem korunovací, svateb a místem posledního odpočinku anglických panovníků.

 

Každá cesta člověka obohatí a nás nadchl pobyt v Anglii. Byl přínosný jak po stránce jazykové, a zároveň jsme mohli poznávat, ač krátce, zvyklosti a kulturu této vyspělé země.

PaedDr. Pavla Bojdová

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS