Fotogalerie - Comenius - 14 dní v Rumunsku

V průběhu dvou prvních březnových týdnů navštívili žáci naší školy v rámci projektu Comenius Rumunsko.
Cesta do Prahy na letiště proběhla bez komplikací. Po nezbytných formalitách jsme konečně hledali naše letadlo. Čekalo nás překvapení. Většinou letadlo spojujeme s představou obrovského stroje, ovšem to naše vypadalo jako větší okřídlený autobus. Nicméně let proběhl pohodově. Milovnici výhledů byli trochu zklamáni, protože většinu cesty pod námi rozprostírala peřina sněhobílých mraků. Po hladkém přistání nás čekal autobus. Cílem naší cesty byla vesnice Voinesti , vzdálena od hlavního města necelé dvě hodiny.
Další den byla neděle a jelo se na výlet do hradu, který kdysi patřil strašidelnému Drákulovi. Dověděli jsme se mnoho informací jak z historie hradu, tak i ze života hraběte. Vzhledem k tomu, že hrad je velmi zachovalý, rovněž prohlídka byla velmi zajímavá. Pochopitelně toto místo je turistickým lákadlem, a proto je možné v jeho blízkosti nakoupit něco z široké nabídky suvenýrů z dílny místních řemeslníků a zemědělců.
Nosným programem celého projektu je problematika obnovitelných zdrojů energie a ochrana životního prostředí. Sem patří i vodní elektrárny. Na jednu z nich jsme podnikli exkurzi do vzdáleného městečka Moroieni. Žáci si mohli prohlédnout strojovnu a velín, kde bylo možné spatřit technické prvky 40-50 let staré a rovněž jejich modernější náhradu. Prohlídka byla doplněna odborným výkladem. Další návštěva se uskutečnila na solární elektrárně v Tartasesti, což je vesnice na cestě do Bukurešti. Aby techniky nebylo příliš, pokračovali jsme do hlavního města. Největší dojem na nás učinila prohlídka parlamentního paláce. Tato stavba byla projektována tak, aby návštěvníka ohromila. Ve zbývajícím čase bylo možné udělat krátkou procházku v centru Bukurešti.
Jeden den byl věnován návštěvě regionálního centra Targoviste, které má téměř sto tisíc obyvatel. Jako první bod byla exkurze v nově postaveném výzkumném středisku zabývajícím se úkoly v oblasti energetiky, elektroniky, strojírenství, chemie a fyziky. Jednalo se o špičkový vědecký ústav, který rovněž bude sloužit studentům místní vysoké školy. Pak následovala prohlídka sídla rumunských panovníků, jelikož Targoviste bylo v minulosti hlavním městem.
Mezi další zážitky patřily návštěva základní školy a beseda na místním zastupitelství. Druhá akce měla příjemnou dohru, protože starosta pozval naše žáky na večeři. Pokud někdo dodržoval nějaká pravidla správné životosprávy musel hřešit, protože večeře byla tříchodová a každý chod představoval malou kalorickou bombu. Příjemnou atmosféru doplňovala živá hudba.
Mezi další činnosti studentů patřila tvorba anglicko-českorumunského slovníku a rovněž vytváření výukových prezentačních materiálů na téma alternativních zdrojů energie, které byly předvedeny ke konci pobytu.
Naší základnou byla vesnice Voinesti, která leží v oblasti jabloňových sadů. Jsou to obrovské plochy s tisícovkami stromů. Jenom škoda, že jsme tam nemohli být o několik týdnů později, kdy scenérie kvetoucí krajiny by jistě byla nezapomenutelným zážitkem.
Co říci na závěr? Když je zmínka o Rumunsku, vyvolává to u našince různé pocity. Lze tu pozorovat zrychlený technický a hospodářský vývoj. Pod satelitní anténou se pasou ovce, na silnici vedle koňského povozu jede luxusní terénní auto. Setkali jsme se s mnoha lidmi a dostalo se nám přátelského a srdečného přijetí. Studenti byli ubytováni v rodinách, což jim umožňulo získat více informací a zážitků než z televize nebo turistických průvodců. Jsou to užitečné zkušenosti do života a je na každém, jak s nimi naloží.

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS