Fotogalerie - Most z lepenky

Letovičtí studenti postavili z vlnité lepenky železniční most

Letovice, 29. května 2013Studenti Masarykovy střední školy z Letovic postavili z vlnité lepenky, ekologického obalového materiálu, železniční most u Dolních Louček. Zapojili se tak do 7. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, která je určená středním školám zaměřeným na stavebnictví z Česka a letos poprvé i ze Slovenska. Odborná porota vybere do 3. června mezi 32 přihlášenými školami 6 finalistů. Ti postoupí do finálového kola konaného v Praze. Autoři tří nejlepších finálových staveb získají ceny za 30, 15 a 10 tis. Kč. Pořadateli jsou český a slovenský svaz výrobců vlnitých lepenek. Téma sedmého ročníku je „Mosty v mém okolí“.

„Mezinárodní statut soutěže Stavby z vlnité lepenky přinesl několik významných změn. Díky rozšíření soutěže jsme navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %. Aby byla soutěž atraktivní až do konce, tak do finále postoupí minimálně jedna škola z každé země. Každý rok se navíc snažíme uskutečnit finálové kolo na zajímavém místě. Letos to bude v Národním zemědělském muzeu v Praze“, říká zástupce pořadatelů Pavel Sobol.

Studenti pracovali výhradně s vlnitou lepenkou. Od svazů obdrželi archy různé pevnosti, velikosti a barvy. Mohli však využít i vlastní vlnitou lepenku. Model mostu umístili na předem danou podstavu z vlnité lepenky o velikosti 1,5x1 metr. Autoři vytvářeli již existující most, který se nachází či nacházel v jejich městě a regionu, nebo navrhli a postavili originální stavbu podle vlastního návrhu.

Projektu Stavby z vlnité lepenky, který se letos koná již posedmé, se účastní 20 středních škol z Česka a 12 středních škol ze Slovenska. Šest nejlepších staveb postoupí do finálového kola. Vítěz mezinárodní soutěže se může těšit na dárky v hodnotě 30 tis. Kč. Škola na 2. místě dostane 15 tis. a bronzový projekt obdrží 10 tis. Kč. O konečném pořadí se rozhodne 19. června v prostorech Národního zemědělského muzea v Praze.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky ze Slovenska ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Text: Pavel Sobol, Crest Communications Ostrava
Fotografie: Ing. Marek Chládek

Více o modelech na stránkách projektu: www.facebook.com/Stavbyzvlnitelepenky

 

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS