Fotogalerie - Exkurze za atomem a biblí

Žáci Masarykovy střední školy Letovice podnikli zajímavou exkurzi do Jaderné elektrárny Dukovany, přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a Památníku Bible kralické. 

Když jsme dorazili na místo, čekal nás nevšední zážitek. Při vstupu do prostor infocentra JE Dukovany zazněl naléhavý tón sirény. Domýšlivě jsme si mysleli, že se tak děje kvůli nám, jako cizí osoby v prostoru, ale nebylo tomu tak. Probíhal cvičný poplach. Tak jsme prchali jako všichni ostatní do krytu a jako bonus jsme se seznámili s tímto méně navštěvovaným  prostředím. Někteří si oblékli i ochranný oblek proti zamoření. Poté jsme procházeli infocentrem  elektrárny a při prohlížení modelů jsme slyšeli výklad o použití paliva, nakládání s energiemi a dalšími možnostmi přepracování s důrazem na bezpečnost a o mezinárodní spolupráci. 

Diplom školy z Machrů roku 2015

K JE Dukovany patří i PVE Dalešice, která přispívá k zabezpečení chladící vody pro JE Dukovany. Dozvěděli jsme se, že vodní dílo Dalešice sestává ze dvou nádrží, hlavní nádrž se sypanou hrází je nejvyšší sypanou hrází v České republice, její výška 100 metrů, délka přes údolí více než 300 m a ve svých základech dosahuje šířka hráze rovněž 300m.
Na zpáteční cestě jsme na chvíli zakotvili v půvabné obci Kralice, která je neodmyslitelně spjata s pokladem České republiky – Biblí kralickou tištěnou v tajné bratrské tiskárně tehdy umístěné ve středověké tvrzi. 
 
Celou exkurzi vnímáme jako přínosný a bohatý doplněk výuky.
                                                                                                   Pavla Bojdová, Sára Davidová
 
1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS