Exkurze za vznikem ohýbané židle  - aneb TON slaví 150 let

Málokterý nábytek se dnes vyrábí stejně jako před 150 lety. U toho ohýbaného z Bystřice pod Hostýnem je to ale tak. Technologie se od začátku výroby prakticky nezměnila, nábytek má ale moderní design. I proto je o výrobky společnosti TON zájem na celém světě.

Nejen proto navštívili opět naší truhláři a nábytkáři tuto firmu, aby na vlastní oči viděli co znají jen z filmů z výuky.

 

Ohýbané židle vyrobila bystřická továrna poprvé v roce 1861. "Formy na ohýbání dřeva i pracovní postupy se skutečně příliš nezměnily," potvrdila Ivana Kocourková z propagačního oddělení TONu. "Židle nevyrábějí stroje, ale lidé," upozornila. Například opěradlo musí ohýbat dva muži, podsedák zvládne jeden. Výroba jedné židle trvá den.

 

V době svého vzniku firma živila přes dva tisíce zaměstnanců a také dnes patří k největším zaměstnavatelům v podhostýnském regionu. Práci dává 850 lidem. TON své výrobky vyváží do šedesáti zemí světa a loni vydělal šest milionů korun. Co se skrývá za úspěchem? Důvody jsou tři. Firma se totiž stále drží původních principů zakladatele Michaela Thoneta. Vyrábí židle praktické a cenově dostupné. Za druhé si dokázala udržet vysokou kvalitu a dobrou pověst. Jako správný krok se ukázala také spolupráce s mladými návrháři. Na světových veletrzích nábytku díky nim poráží konkurenci.

část textu z MF Dnes: Petra Procházková



Vytvořil Ing. Marek Chládek   |  Stredni-skola skin od Stredni-skola.cz