Jazykový pobyt v Anglii 2010

Jazykový pobyt v Anglii – Torquay 25. 9. -3. 10. 2010

Žáci naší školy dostali skvělou příležitost vyzkoušet si svoje znalosti angličtiny přímo v Anglii. Využití anglického jazyka probíhalo nejen v hostitelských rodinách - kde byli ubytování, ale i ve škole, kterou navštěvovali každé dopoledne a ve společnosti žáků z jiných zemí, kdy pod vedením anglického lektora pilovali svoji angličtinu. A protože nejen studiem je mladý člověk živ, vždy odpoledne po ukončení školního vyučování se společně účastnili zábavně vzdělávacího programu.

Jak to celé začalo?

Základem bylo vytvoření projektu, který si klad za cíl svými aktivitami přispět k rozvoji jazykových dovedností a zároveň podpořit uplatnitelnost absolventů střední školy nejen na tuzemském trhu práce, ale i v rámci EU. Počáteční aktivity projektu byly zaměřeny na studium, zpracování požadavků a podmínek trhů práce v rámci EU. Následnou aktivitou bylo zajištění rozvoje jazykových dovedností přímo v zahraničí. Naši žáci měli štěstí, protože jsme na základě žádosti o poskytnutí grantu získali finanční podporu od Jihomoravského Kraje, která umožnila realizaci daných aktivit.

Celému jazykovému pobytu předcházelo spoustu nezbytných činností, které musely být realizovány k jeho úspěšnému zajištění např. sjednání pojištění, sjednání dopravy, rozdělení žáků do rodin.  Na základě testu, který nám poskytla anglická jazyková škola LAL, bylo provedeno rozřazení žáků do jednotlivých znalostních úrovní.

Po absolvování těchto nezbytností jsme konečně mohli vyrazit na cestu za poznáním. Cesta pro nás začala v sobotu 25. září 2010, která trvala kolem 24 hodin, a díky ní jsme mohli poznat oblast Německa a Francie odkud jsme trajektem dopluli do Anglie. Jelikož následující den byla neděle, vyrazili jsme rovnou na výlet a navštívili  Babbacombe Model Village, kde jsme si prohledli zmenšeniny nejznámějších staveb v Anglii a také shlédli 4D film o hraběti Drákulovi. Poté jsme se vypravili přímo do Torquay na meeting point, kde si nás vyzvedly hostitelské rodiny, ve kterých jsme byli ubytování.

 

V pondělí 27. 9. 2010 po snídani nás hostitelská rodina dovezla na meeting point a vyrazili jsme do školy. Po vyučování jsme se vydali na prohlídku města Plymouth – což je přístavní město, které bylo a stále je důležité pro celou Anglii. Rovněž jsme navštívili Nationale Marine Aquarium, kde jsme si prohlédli obrovské množství mořských živočichů. A pak už nás čekala opět naše hostitelská rodina. Abychom narušili život hostitelské rodiny, co nejméně chodili jsme od následujícího místa na průvodcem určené meeting pointy, kde nás vyzvedával autobus.

V úterý 28. 9. 2010 po dopolední výuce nás čekal výlet do oblasti národního parku Dartmoor, což je největší národní park v Anglii, kde jsme si mohli projít a prohlédnou typickou krajinu vřesovišť. Ale bohužel počasí v Anglii mělo jiné mínění a zkazilo se, takže pro mlhu hustou tak, že by se dala krájet jsme procházku museli  zkrátit. Navštívili jsme také malou typicky anglickou vesničku Widecombe, kde jsme měli možnost ochutnat vyhlášený „cream tea and scones“ což je britský černý čaj smíchaný se smetanou a vdolečky, které se mažou smetanovým máslem a jahodovou marmeládou.

Ve středu 29. 9. 2010 po dopolední výuce, jsme vyrazili na krátkou prohlídku Torquay, kde jsme byli ubytovaní a které jsme skoro vůbec neznali, neb naše škola byla v Paigtonu. Poté jsme se vydali na prohlídku anglického zámku Powderham Castle.

Ve čtvrtek 30. 9. 2010 jsme po ukončení výuky vyrazili do hlavního města oblasti Devon do  Exeteru, který jsme si prošli a dozvěděli se něco o historii exeterské katedrály,  po absolvování naučné části jsme měli osobní volno. Někteří z nás vyrazili po obchodech a kupovali dárečky pro své blízké. ale také pro sebe. Ostatní vyrazili do kaváren na kávu, čaj či si dát typické anglické  jídlo. A pak už nás čekala večeře v našich hostitelských rodinách.

V pátek 1. 10. 2010 měli žáci zkrácené vyučování, které bylo zakončené předáváním certifikátu o absolvování výuky ve škole LAL. Poté jsme vyjeli do rybářského městečka Brixham, které zásobuje rybami celou Velkou Britanii. Zde jsme také ochutnali všem známe „fish and chips“ které je tu prý nejlepší. Poté jsme vyrazili opět do Torquay, kde jsme měli osobní volno – tedy možnost nakupovat, jíst anglické speciality či se jít jen tak projít po nábřeží. A pak jsme vyrazili zpět do našich rodin, kde jsme měli poslední večeři, dokončili jsme poslední aktivitu našeho pobytu, která spočívala v dotazníkovém šetření, a museli začít balit, protože ráno jsme vyráželi do Londýna a poté zpět domů.

V sobotu 2. 10. 2010 ráno po rozloučení se s rodinou jsme se vyrazili směr Londýn. Zde jsme naši celodenní pěší prohlídku začali jízdou na vyhlídkovém kole nazvaném London Eye, ze kterého je při dobrém počasí vidět na celý Londýn. Pro některé z nás to byl nezapomenulý zážitek. Poté jsme se vrhli na poznávání Londýna. Viděli jsme Westminster Abbey, Houses of Parliament a Big Ben, viděli jsem také Buckingham Palace, ale bohužel nikoliv královnu. Prošli jsme se po Downing Street a Trafalgar Square, Piccadilly Cirkus a lodičkou jsem se vydali na Greenwich, kde jsme si udělali poslední fotky a pomyslně se rozloučili s Anglií a vyrazili k čekajícímu autobusu, který nás dovezl domů v neděli 3. 10. 2010.

Závěrem bychom chtěli poděkovat Jihomoravskému krajskému úřadu, neboť díky poskytnuté dotaci jsme měli možnost využít jazykového vzdělávání přímo v Anglii, poznávat historii, zajímavosti této země a získat informace o prostředí anglického trhu práce prostřednictvím anglického průvodce, což  zároveň podpořilo výuku jinou formou. Díky hostitelským rodinám jsme mohli nahlédnout do jejich způsobu života a procvičit se v konverzaci.

 


Vytvořil Ing. Marek Chládek   |  Stredni-skola skin od Stredni-skola.cz