Fotografie z oslavy

K oslavě 80-tého výročí školy.

Paměť řeky

„Svět kolem nás se neustále mění, lidé přicházejí a odcházejí, ale řeka se svou pamětí zůstává. A někdy je jediným svědkem časů, které již pominuly….“. Tato slova uvedla návštěvníky oslav, které proběhly u příležitosti 80. výročí založení SOŠ a SOU – MŠP Letovice, do proudu vzpomínek o historii školy, položené v údolí na soutoku řeky Křetínky se Svitavou.
Oslava proběhla dne 23. září 2011 za přítomnosti čelních představitelů města a zřizovatele školy – Jihomoravského kraje, současných i bývalých zaměstnanců školy, zástupců škol a dalších hostů.
Po slavnostním zahájení oslav ředitelkou školy JUDr. Sylvií Ducháčkovou následoval kulturní program, kde vystoupili studenti školy Anna Toulová , Lucie Wrbová, Martin Bednář a Pavel Horáček, houslový duet pan Libor Suchý a slečna Lenka Suchá. Součástí slavnosti byla i projekce vzpomínkového filmu o historii i současnosti školy s názvem „Řeka vypravuje“.
Poté si návštěvníci při prohlídce budov školy mohli vyzkoušet výukové činnosti, které si pro ně připravili studenti v rámci zábavně poučného cyklu „Návrat do studentských let“. Šlo o možnost např. změřit si rychlost a přesnost psaní na slepé klávesnici, zkusit si vyrobit krmítko pro ptáky nebo zhotovit vazbu zdiva, zjistit jak vypadá pod mikroskopem struktura buněk různých druhů dřevin, prohlédnout si studentské stavební a nábytkářské výkresy včetně jejich vizualizace, podnikatelské záměry aj.
Zejména bývalí zaměstnanci a absolventi školy, ale i ostatní hosté, využili možnosti pobesedovat si se současnými učiteli a zaměstnanci školy. Slavnostní den probíhal ve znamení nostalgie i radosti ze vzájemných setkání, zájmu o běh života školy a její další vývoj, zejména aktuální sloučení se SŠ Velké Opatovice, která se přestěhuje do Letovic. Zájemci a přátelé školy, kteří se nemohli oslav zúčastnit, si mohou v Informačním centru města vyzvednou almanachy školy a informační brožury o studiu v současných oborech Stavebnictví, Nábytkářská a dřevařská výroba, Podnikání, Zedník, Truhlář a Prodavač (připravuje se v rámci optimalizace) nebo si prohlédnout webové stránky školy www.stredni-skola.cz.
Popřejme Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti - Masarykově škole práce, aby se do paměti řeky zapsala i na dalších 80. let a úspěšně vzdělávala a vychovávala zručné řemeslníky a bystré studenty.

Ing. Helena Marešová