Z  JESENICKÝCH  HOR ZASE  DO ŠKOLNÍCH  LAVIC !

Lyžařský výcvikový kurz tříd letovické „Masaryčky“ proběhl v termínu 8.-13. 3. 2010. Konal se v Jeseníkách v Malé Morávce - Karlově s ubytováním v zařízení pana Marka. Ten se o nás staral jako o vlastní a navíc výborně vařil. Po budíčku, úklidu a vydatné snídani jsme každý den odjížděli autobusem na svah, kde jsme kromě hodinové obědové pauzy v horském stanu strávili do 16 hodin. V tuto dobu totiž končil provoz lyžařských vleků. Škoda, že nejely dýl, protože „lyžovačka“ byla fakt skvělá! Autobus nás odvezl i zpět na ubytovnu, kde na nás čekala vždy fantastická teplá polévka. Pak jsme mohli chvíli odpočívat a relaxovat do druhé večeře, abychom po ní byli zase fit na večerní přednášky a taky zábavné programy našeho pana vychovatele, který pro nás měl každý večer připraveno něco nového a zajímavého. Užívali jsme si to, byli jsme veselí, soutěžili jsme, hráli různé hry, měli kvízy… Ale po večerce v 23 hodin už zahalil naši ubytovnu klid a všichni jsme mysleli na to, co hezkého přinese další den.

Vždy byla určena služba 2 studentů a jeden z učitelů, kteří měli ten den vše „na povel“. Podle vyjádření vedoucí kurzu, naší paní učitelky I. Petrů, všichni a všechno fungovalo na výbornou.

Chválili nás i vedoucí jednotlivých lyžařských družstev. První skupinu vedl pan učitel Šafránek, kde byli pokročilí lyžaři, druhou skupinu pan učitel Kalous a zvláštní skupinu tvořili snowboardisté vedeni paní učitelkou Petrů.

Ve středu byl tzv. odpočinkový den od lyží a vyrazili jsme na pěší túru na Praděd. Zase byl překrásný slunný den, jako všechny během celého našeho kurzu. Moc nás výlet bavil a pořádně jsme se po cestě vyřádili. A nejenom v tu středu, ale po celý lyžařský kurz!

Některé z nás mrzelo, že jsme ve středu nelyžovali, tak jsme se rozhodli přemluvit učitele, abychom jeli aspoň na večerní lyžování. Podařilo se! Úžasné! Zase nám přálo i večerní počasí za svitu měsíce a zase i perfektní sněhové podmínky.

V pátek nastal náš velký den. Závod ve slalomu. Bylo to naše poslední lyžování. Jela se dvě kola ve třech skupinách. Nervozita stoupala, napětí po každé jízdě dalšího závodníka vzrůstalo. Zúčastnili se všichni účastníci kurzu a všichni taky dojeli. Ve snowboardové skupině byli mezi nejlepšími Ondrik O., Blažek J., Vachala T., ve skupině dívek                               L.Růžičková, N.Velasová, K.Dokoupilová. V soutěži chlapců Krupička J., Ryšavý T., Jílek P.

Poslední  jízdu na našem krásném lyžařském kurzu si několik kluků sundalo mikiny, bundy, kalhoty a jeli jen tak v trenkách či kraťasech. Chtěli totiž v poslední den provést nějakou „zajímavou a  neobyčejnou věc.“ I když se paní učitelka chytala za hlavu a hnala pak kluky na teplý čaj, oni i my jsme si tuto podívanou užili.

Tentýž večer jsme měli diskotéku, kterou zorganizovali kluci ze třídy  NS1. Většina z nás se náramně bavila. Ale protože nás čekalo náročné ráno spojené s úklidem chaty, balením zavazadel a odjezdem domů, museli jsme se kolem půlnoci poslušně uložit do pelíšků a jít spát. Stejně se ale ještě povídalo o tom, jaký to byl hezky strávený týden. Ale jen tak potichoučku, šeptem, aby nás „noční hlídka“ nevyhmátla.

I teď, ze školních lavic, vzpomínáme, jak nám bylo fajn. Navázali jsme nová, a to i mezitřídní přátelství, zdokonalili svou lyžařskou techniku, pobyli ve  zdravém horském prostředí, obohatili se o nové informace…Když to bude možné, tak zase příští rok na horách!

 

                                                                                                             N. Velasová, L. Zouhar