Fotogalerie - Co by Josefa Mrázka nenapadlo

Psal se rok 1924 kdy podnikatel a umělec Josef Mrázek postavil v Letovicích poblíž nádraží firmu na výrobu majolikové keramiky. Nádobí a svítidla výrazných barev a specifických motivů zaujala nejen tuzemský trh, ale ohromila i Ameriku. Tam Josef Mrázek založil další společnost a úspěšně v zámoří s bohatě zdobenou keramikou obchodoval.

Mrázka by jistě nenapadlo, že o více než 90 let později oživí lidé v Masarykově střední škole pozoruhodným způsobem jeho existenci a věhlas . Inspirovány motivy na jeho keramice vyrobily kuchařky školní jídelny paní Ivana Milinková, paní Hana Zábojová a paní Marie Tesařová dílo hodné přívlastku umělecké, které by jistě oslovilo srdce majitele světově proslulé firmy .
 
Školní kuchyni proměnily tyto dámy v alchymistickou laboratoř. Jejich společné úsilí a tvořivost propojilo minulost s přítomností a zhmotnilo vzpomínky na zašlé časy slávy Mrázkovy firmy a lidi v ní ve smysluplné dílo - „Mrázkovu kachli“.
 
Letovičtí občané, kteří měli možnost sladkou variaci Mrázkovy keramiky ochutnat na oslavách 80. výročí povýšení Letovic na město, dali celému dílu navíc rozměr radosti a požitku.

Helena Marešová
1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS