Fotogalerie - EKOFYZIKA - souvisí ekologie s fyzikou?

Studenti Masarykovy střední školy v Letovicích se o souvislosti fyziky a ekologie přesvědčovali sami ve výuce fyziky – hlavní témata byla OSVĚTLENÍ, TOPENÍ A ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.                                                                                                                                  

Úkolem našich studentů bylo sledovat, zda se ve škole nesvítí zbytečně a zda jednotlivé zdroje světla jsou ve škole efektivně umístěny. Zaznamenávali do tabulky, které vyučovací hodiny a přestávky se ve třídách svítí, poté analyzovali své výsledky a zjišťovali, kdy bylo svícení nutné a kdy naopak zbytečné. Počítali, kolik by se dalo ušetřit používáním úsporných zářivek. Také propočítávali, jestli jsou světelné zdroje ve škole umístěné ve správné výšce, popřípadě kolik procent výkonu zářivek by se dalo ušetřit spuštěním zářivek níže, aby osvětlenost byla optimální.

I v oblasti topení může škola značně ušetřit – studenti pátrali, zda jsou třídy správně vytápěny. Proto zapisovali třikrát denně teplotu ve třídách. Přemýšleli, jestli třídy nejsou přetápěny a jestli nejsou zbytečně otevřená okna.

Co se týká elektrických spotřebičů, studenti měřili spotřebu elektrické energie, například počítačů v různých fázích používání (při zapnutí, otevírání programů, v nečinnosti, s vypnutým monitorem, ve stand-by režimu). Dále měřili spotřebu elektrické energie kopírky, nápojových automatů, televize, videa, spotřebičů ve školní kuchyni a další. S výsledky dále pracovali a počítali, kolik energie spotřebuje daný spotřebič za rok. Uvažovali nad tím, jak ušetřit energii, například vypínání v době, kdy nejsou používané a jestli má škola správně nastavený tarif – cenu, kterou škola zaplatí za kWh apod.

 Díky vlastním nápadům a myšlenkám studenty tato netradiční výuka bavila a věřím, že nabyté zkušenosti pomohou jednou k ekologickému chování i v jejich vlastních domácnostech.

 Mgr. Jana Kotlanová (učitelka fyziky)

1

Copyright: www.stredni-skola.cz | 516 474 878 | info@stredni-skola.cz | Powered by: NetPublicator | Webdesign: GLIPS